fredag 30 december 2011

Roligt brydderi...

Det svåra är inte att göra... utan att bestämma vad man ska göra...

Just nu har jag nyårsmenyn i huvudet. Vi får besök av en halv familj vilket vi själva också är.  Våra tre grabbar är borta på annat håll.

Jag har kommit så här långt: Något med räkor till förrätt, (typ en kall coctail med lite smak av nån syra).  Revben och brysselkål till varmrätt (och någon sorts rolig potatis och kanske 123gurka eller nått annat tillbehör) Desserten är värst... det ska ju vara nått gott och liksom final på måltiden. Först tänkte jag chokladfondant med ananassallad. Sen hittade jag ett rätt avancerat recept med morot, choklad, ingefära, vanilj och kanel.... Den desserten kan ta en hel del tid att göra men verkar väligt kul!

Det är nu brydderiet kommer... jag vill passa på att göra nått kul när jag ändå ska ha gäster. Samtidigt vill jag inte att gästerna ska känna sig nervösa för att bjuda hem mig nån annan gång och bara känna "ångest" för att maten ska bli bra... Har fått några hintar.. typ "Vad tror du? Är detta bra?? Ska det se ut så? Du vet ju hur det ska vara... bla bla bla...nervöst prat..." Jag vill ju att det ska kännas komfortabelt. Egentligen är det lättare att bjuda hem en kock än någon annan yrkeskategori. Kocken är intresserad av mat och gillar att käka när någon annan har lagat maten. Speciellt det sista känner jag alltid när jag äter hos andra. Det är verkligen skönt att bara sätta sig till bords utan att först ha komponerat, handlat, tillagat och svettats... Bara njuta!

Jaha, nähä...

onsdag 28 december 2011

Goda brysselkål !?!

Så har nu julhelgen gått förbi och lämnat en doft av choklad och kanel kvar i huset. Öppnar man kylen kan man dessutom känna kåldoft(lukt!) och ett syrligt stråk av sill och rödbetssallad. Vi stänger! Utomhus trängs fem olika sorters glögg tätt intill väggen i sina flaskor… a la devisen ”står man mitt i kläderna och stilla så fryser man mindre”. Glöggen doftar heeelt underbart när de är upphällda i bringare och försiktigt värmda, var och en för sig… En besvikelse var dock årets glögg med kaffesmak. Doften var god… typ som kaffe och glögg (!) men smaken var inte alls tillfredsställande! Dåligt kaffe blandat med en aning glöggsmak, sött och beskt och mycket underligt. De andra glöggarna var min egen ”tvättstugeglögg”, Äppelglögg som bror Filip tagit med från Sofiero (mycket god men kanske inte så glöggig), Hallonglögg (också mycket god men mer hallon än glögg…) och sist men inte minst så smakade vi glögg tillverkad i Grythyttan från svenska lingon och blåbär. (trevligt sötbesk!).
En överraskande god rätt från julbordet var Citronstekta brysselkål. I vanliga fall brukar jag ta en (1) brysselkål och äta blad för blad så jag slipper känna den sträva beskan så tydligt. Man kan säga att jag egentligen inte gillar brysselkål speciellt mycket. Det gör däremot Th. Så denna julen tänkte jag var snäll mot honom och tillaga brysselkål till julbordet. Och ska man ändå göra något som inte brukar falla en själv på läppen så kan man ju lika bra dra till med ett intressant och annorlunda recept… eller hur? Så passande då att hitta ett lämpligt offer i Allt om Mat nr 20 på sida 25. Citronstekt Brysselkål. Citron gillar jag ju… och smör… och socker…

CITRONSTEKT BRYSSELKÅL till 8 pers på buffé
1 kg brysselkål (jag använder bara färsk… och är mycket noga med att ta bort allt som ser skunkigt ut vilket resulterar i ganska små brysselkålar)
50 g smör d.v.s. en rejäl klick
2 citroner
2 dl torrt vitt vin (nej, jag öppnade inte en ny flaska för brysselkålens skull utan köpte matlagningsvin, Zeta, på vinst och förlust… Det blev okej i detta fall!)
1 dl strösocker (Ganska mycket ja... men jämför med hur mycket citronsaft och vin du hällt på så förstår du att det behövs balans!)
2 tsk salt (här får man ju smaka sig fram förståss…)
2 krm nymald svartpeppar (… precis som här!)
GÖR SÅ HÄR:
1.Ansa brysselkålen. Stek den i smör i en het stekpanna tills den fått fin färg. (Det ska alltså synas att den är brynt!)
2.Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften.
3.Häll vin och citronsaft över kålen och tillsätt sockret. Låt vin och citronsaft koka in under lock, ca 10 min (ojj… jag glömde locket och kokade tills jag tyckte kålen var lagom al dente… hällde sen av resterande vin-citron så det såg inkokt ut…) Krydda med citronskal, salt och peppar.
Gott?? Ja, förvånande nog!

torsdag 22 december 2011

Färdig glögg!

Ingen vacker syn! Potatisarna såg ut att ha fått någon sjukdom och russinen var uppsvällda till brisningsgränsen. Men så har ju jästsvamparna också varit riktigt aktiva! Efter en första silning i silduk tänkte jag köra igenom glöggen i kaffefilter – men efter att ha provat med 5 dl så gav jag upp. Väldigt mycket sediment. Och nu idag när jag tappade upp på flaskor fanns ett ljusbrunt lager av nånting på bottnen av hinken. Denna glögg blir aldrig riktigt klar (jag menar klar som i genomskinlig) utan en viss grumlighet hör till. Men något den blir är god!


Glöggen är färdig! Den första lilla snutten avsmakades igår direkt efter avsilningen. Så god!!

onsdag 21 december 2011

Pappas lätta knäck

Är ni trötta på att koka knäck som aldrig håller för kulprovet? Som kokar och kokar och kokar... Till slut är man så trött att man häller upp den kletiga smeten på vinst och förlust. .. "Det måste var något fel på termometern i år igen..." Sen har man två brickor fyllda av utrunna "knäck" som ytterst försiktigt kan flyttas över till en bigback. Under juldagarna är det lättare att äta direkt från burken med en sked än att hitta enskilda knäck...
Nu har jag lösningen! Pappas lätta knäck ska bara kokas i 5 minuter - stormkokas! Sen gäller det att skeda upp i rappet innan de stelnar. Jobba lugnt, metodiskt och distinkt så går det. Trillar knäckformarna? Strunta i den som trillar och satsa lugnt på nästa! Den trillade kan man hjälpa när skeden inte är full av knäck längre.
Pappas lätta knäck ca 50st

1,5 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
2 msk smör
2 msk vispgrädde
1 dl hackad mandel

Stormkoka i 5 min.
Skeda genast upp i knäckformar.

Lätt som en plätt!!


Varför de heter "pappas" lätta knäck?? Jo, därför att min pappa alltid kokade den här sortens knäck till jul. Han gjorde (gör?) också så kallade ischoklad. Har för mig att han rekomenderar starkt att ta ett knäck och en ischoklad i munnen samtidigt... Det ska visst bli en extraordinär smakupplevelse a la Ratatuille men en massa susande stjärnor och girlanger i olika färger... Ja, ni vet...

måndag 19 december 2011

Julskinkan

Julskinka... är en rätt på julbordet som de flesta svenskar anser vara obligatorisk. Det tycker jag med! Julskinkans historia (förhoppningsvis inte den julskinka du äter i år... men traditionen : ) går väldigt långt tillbaka i tiden. Man tror att även när Sverige inte var ett kristet land, så åt man julskinka ... kan de ha kallat den för midvinterskinka eller nått sånnt? Iallfall... den har funnits som tradition mycket länge!
När jag var liten (så där 30-40 år tillbaka i tiden) köpte mamma en stor (!) färsk skinka med ben och allt och rimmade (dvs la skinkan i en saltlag) i babybadbaljan några veckor innan jul. Jag minns att hon fick ha något tungt på den så att den inte skulle flyta upp. Dessutom fick hon vända på den då och då eftersom baljan var för liten. (Möjligt att den inte var för liten varje år... men jag minns gigantiska skinkor... Allt var större förr!) Baljan brukade stå i källaren eftersom där var kallas i huset. Rent mikrobiologisk var det kanske inte bästa sättet att hantera skinka på - men vad gör man? Tror aldrig vi blev sjuka av handhavandet heller...
Jo, när skinkan var färdigrimmad kokades den på spisen. Undrar om den krymte från rimmningen till kokningen... Plötsligt minns jag inte jättestora skinkor längre... Den måste ju ha fått plats i vår största gryta...

Måste berätta en rolig historia om det här med skinkor och grytor:
Mannen frågar frun: Varför delar du alltid skinkan innan du kokar den?
Frun: Jo, men det gör man! Det gjorde alltid min mamma iallafall.
Sen går frun och grunnar på varför man egentligen delar skinkan och ringer till sin mamma och frågar.
Frun: Mamma, varför delar man alltid skinkan innan den kokas?
Mamman: Jo, men det gör man! Det gjorde alltid min mamma iallafall.
Sen går mamman och grunnar på varför man egentligen delar skinkan och ringer till sin mamma, mormorn och frågar.
Mamman: Varför delar man alltid skinkan innan den kokas?
Mormor: Jo, men det förstår du väl... När du var liten hade vi inte så stor gryta så vi fick koka skinkan i två delar...

Årets julskinka.

Any how... Den fördigkokta skinkan doftade så gott och nu kändes det att julen var på riktigt! Senare, kanske inte samma dag men... griljerade mamma skinkan med senap och ströbröd. På julafton skars den upp och skulle ligga fint på fatet med de skurna skivorna liksom framför sig. Den obligatoriska skinkpinnen (pinne +  vitt och rött silkespapper vikt och påklistat som en sorts plym) var i stucken i skinkan. Något år gnällde mamma en del på att griljeringen bara tillade av. Och det har jag full förståelse för! Den sitter ju bara som ett glidigt skal utanpå och trillar av så fort man nuddar... Något år var benet innuti skinkan till förargelse. Mamma fick skära runt benet för varje skiva som skars... Tacka vet jag skinkor utan ben. Dagens grisar slipper ju dra på en massa ben. De föds och lever benlösa! :)
Skämt å sido... Idag kan man ju välja på 25 olika sorters skinkvarianter. Rimmad, rökt, rimmad och kokt, rökt och kokt, rimmad och ungsbakad, rökt och ugnsbakad, rimmad och kokt och griljerad, rimmad och kokt och griljerad och skivad - Det är bara en serviceperson som håller i gaffeln och matar mig som fattas nuförtiden!
Man kan lätt bli trött, inte för att jag måste hålla i gaffeln själv, utan över alla dessa val! Syster Annika försökte klämma mig på vilken skinka som var bäst att köpa... Men si, det går inte att säga. Jag förstår dock hennes dillemma. Ibland tänker jag att vi svimmar av all information och alla hundra val vi måste och kan göra.
Ge mig en skinka och därmed basta!! (Och en babybadbalja och salt och en tyngd och en stor gryta och en....)

Dom blev långa i år

Bullarna smiter...
Min saffransdeg…
… är väl egentligen inte en deg från mig… men jag använder receptet, som kanske är lite speciellt. Jag minns inte var jag hittade det, bara att jag kört på detta under flera år. Gemene man brukar ju säga att ”bara man har kesella i degen så blir inte lussebullarna torra”… Jag tror det är svårare än så faktiskt. Skulle vilja rekommendera: Ta enbart så mycket mjöl så att du någorlunda kan hantera degen med händerna utan att allt fastnar. Och grädda inte bullarna för hårt. Och ja… använd mycket smör och socker också!

Lyxiga lussebullar ca 80 st

200g smör
8 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 dl vit sirap
1 dl socker
500g kesella
4 kuvert (2g) saffran
àSmält smör och värm alla ingredienser till 37°C
150g jäst
400g mandelmassa à rivs
1 tsk salt
2 tsk vanillinsocker
2 tsk kardemumma
Ca 2 kg vetemjöl … hellre för lite än för mycket!!
àKör till en blank och slät deg. Jäs i minst 35 min gärna 1 timme.
Baka ut valfria figurer. I år blev det långa vridna stänger med kanel-kardemumma-florsocker-smör inkavlat. Jäs ytterligare en stund ca 30 min. Grädda i 225-250°C ca 5-8 min. Låt lussebullarna svalna av under bakduk.



Annas Fröknäcke

Fick ett mycket användbart och jättegott recept på ”Fröknäcke” från en kollega. Har redan gjort knäcket till en buffé, till oss själva och nu håller jag på med att baka några som julklappar… Receptet är oerhört enkelt, kavlandet är något svårare och gräddningen är FÖR enkel… Så, ja… jag tror alla kan göra dessa knäckebitar!

I vanlig ordning har jag modifierat receptet… till det bättre i mitt tycke… J Denna sats blir tre plåtar som kan delas till ca 50 bitar – eller efter eget huvud!

ANNAS FRÖKNÄCKE

4 dl majsena, majsstärkelse
3 dl solrosfrön
3 dl sesamfrön
0,75 dl linfrön
0,75 dl rapsolja
3 dl vatten
0,5 tsk havssalt
Lite flingsalt

Koka upp vatten och olja. Blanda alla ingredienserna utom flingsaltet. (Tycker du degen blir för tunn? 1. Vänta lite och se ifall den tjocknar av sig själv. 2. Blanda i mer frön.). Använd två bakplåtspapper till varje plåt. Ett under och ett över. Lägg 1/3 del av degen emellan. Kavla. Den ska bli tunn. Dra bort översta bakplåtpappret och strö ut flingsalt – det är gott med salt! Skär i rutor… eller bryt knäcket efter gräddning. Lägg tillbaka bakplåtspappret och kavla lite till … så att saltet inte trillar av direkt när man ska äta… Behåll det överska bakplåtspappret på även i ugnen. Grädda i 150°C i 1 timme. Jag körde de 3 plåtarna samtidigt eftersom jag har varmluftsugn… och då i 130°C istället.
Bon Apetit! Sååå gott!!!!

(Jo, bara en sak… det är ju en del frö i detta knäcket… tugga väl och bli inte förvånade ifall ni gasar på lite i veckan!)




torsdag 15 december 2011

Fattigmansmarsipan


Varje år har vi som tradition att göra figurer av marsipan. På senare år har dessa figurer blivit mer och mer fantasifulla... och i år har en av sönerna redan sagt att han bara tänker göra bollar... det är inte kul att äta stora gubbar eller annat halvmakabert...
Jag föredrar att blanda mandelmassan med en sorts deg gjord på vatten, smör och vetemjöl och sen arbeta in florsocker till en smidig och lättarbetad marsipan. Någon av mina matnördkompisar skulle säkert mena att detta inte är äkta marsipan - och jag håller genast med! MEN - det är en mycket god och lättarbetad marsipanliknanade deg... bättre än äkta, tycker jag! På något ställe har jag sett att detta recept kallas för Fattigmansmarsipan - man har drygat ut lite, eftersom mandelmassa kan vara ganska dyrt. Denna marsipan ska man INTE göra med billig mandelmassa. (Jag har testat - det blir ett enda löst elände... ) Jag brukar använda Odense. Den är fast och fin och har rätt proportion mellan mandel och socker.

Från Allt om Mat. År: 1997, nummer/sida: 17/6

Marsipan

Det här behövs:

500 g mandelmassa
3/4 dl vatten
25 g smör
3/4 dl vetemjöl
3 dl florsocker
ev hushållsfärg

Gör så här:

1. Koka upp vatten och smör i en liten, hög kastrull. Vispa ner
    vetemjölet. Koka under omrörning till en tjock smet som släpper
    botten och sidor. Låt kallna.
2. Riv mandelmassan grovt. Blanda den med florsockret och arbeta in
    den kokta smeten, gärna för hand.
3. Färga med hushållsfärg om så önskas. Använd florsocker som mjöl
    på kavel och bänk. Förvara svalt.

Bilder från förra årets marsipankväll:

Kul - men vad blir det??

Äts görs det också - mer än vad man kan tro... Däremellan hittas det på en massa historier om figurerna...


 
Alla får lika många kluttar till en början.
Sen delas det en del!
 
Ja, och en del blir upp-och-ner-gubbar med spetsiga öron.
Vem vill äta den?


Krafter från ätbara varor!

Mat har räddat livet på många...! ... som nån klok människa har sagt.
Nu börjar jag misstänka att mat också kan rädda planeten från alla farliga bilavgaser. Titta här vad man kan göra! Blir du sugen på att prova? Gör det i så fall bara med en (1) flaska cola och en (1) mentos. Det blir bra effekt bara av det. En sak till: gör det utomhus!

Jag har gjort det. Och det är kul!

måndag 12 december 2011

Julbordsöverlevnadsguide

Är du en sånn som gillar att gå på (inte på men äta från...) julbord? Det är inte jag. Har faktiskt lite svårt för mat på restaurang serverat som buffé. Inte framför allt för att man tar maten själv eller för det stora utbudet - utan för att personer som äter buffé verkar så  hånga! Som om de inte fått mat på flera dagar. Som om maten håller på att ta slut. Som om armbågar är till för att komma fram med. En känsla av missunsamhet ångar i lokalen.
Visst är jag kategorisk! Men nej, den uppdästa känsla man har när man åker hem från ett julbord är ingen bra känsla. Äta för att göra rätt för pengarna typ! Käka nu av det dyraste, det du inte själv kan göra, det du aldrig annars får...
Kom att tänka på allt detta när Th frågade mig ifall vi skulle gå på julbord. Idag läste jag dessutom en bra artikel från my news desk - en strategi på hur man ska överleva julborden... Jepp!

söndag 11 december 2011

Stjärnor och maneter

 Snö (kristyr, kokos och små guldkulor) över alla tak och bomull med ännu mer "snö" på marken. Vackert!
Intensiv takläggning idag! Varje takpanna är utvald med omsorg, fastsatt med omlottmetoden och upphöjda så de ligger plant. Ett riktigt snöoväder har dragit fram vilket syns på gavelskenorna. Istapparna når nästan mark...
 Gissa stjärnbild!
Själv har jag roat mig med struvor. Detta recept har jag använt mig av. Man kan säga att det går åt oerhört lite smet till varje struva. Efter 60 stycken tycket jag att det fick räcka - och då var hälften av smeten kvar...
 ... då blev det en  hög med maneter istället, doppade i kanel och socker. Mycket goda med sina mjuka mittpartier och frasiga kanter!
Lantisarna får besök av den vackra kusien från stan.

lördag 10 december 2011

Det blev några hus

Pepparkaksbaket blev inte alls som det brukar. Några små högar med juliga stjärnor och hjärtan …
... men resten av degen blev HUS!
Det började med en mall som jag hittade på Maxi (Maxi igen – jag bor nästan där…) föreställande ett hus.
Mallen hade premiär i hemkunskapssalen i onsdags. Mina elever tänkte sätta ihop pepparkaksdelarna med kristyr, vilket misslyckades. Den snälla läraren smälte socker efter lektionen och lagade alla bitar som gått sönder. Sen klistrades väggar och tak ihop till ett fint litet (!) hus.
Hilma blev inspirerad av mallen och har tjatade på mig att vi skulle baka pepparkakshus här hemma också… Och det måste man ju ifall man har en mall! Så vi började med ett litet hus som hon skulle dekorera med kristyr och nonstop. Men det var så lätt och smidigt att fixa väggar och tak så rätt vad det var hade jag delar till ett halvt hus extra…
Då kom Edvin och tyckte det såg roligt ut. Han och Alfred stack ner till Kvantum och fixade mer deg. Här skulle byggas!!  

18 väggar, 6 gavlar och 6 tak senare… Imponerande!
Joel, som också tyckte husbygge verkade roligare än vanliga pepparkakor, fixade en egen ritning (Motivering: Mallar är fusk!) och fixade en sorts halvt kringbyggd gård. När delarna var i ugnen kom han på att inga fönster var utskurna… Men vad gör det när man har kristyr?
 Forts följer med dekorering och tillputsning imorgon.
Alltså - Hilmas hus med nonstop, mitt halva hus som ska fyllas med pepparkakor (dvs ett äkta pepparkakshus!) och Joels gård som ska in för mer dekorering imorgon... och så Edvins hus med torn och tre tak... blev det istället för två burkar pepparkakor. Kul!

Det blev också ett bränt finger! Fruktansvärt vad socker är varmt!
Har ni funderat över sockrets olika faser? Det har jag... ! När jag köper socker är det i kristallin form. Vitt, sprött och ganska lätthanterligt. När jag sen smälter sockret på medelvärme blir det ljusbrunt och ganska flytande (och supervarmt). Mycket fort efter att  pepparkaksdelarna doppats i det smälta sockret stelnar det och kan sen inte ändra sin form. Vill man ändra något får man bryta sönder pepparkaksdelen istället. Men... och ett stort MEN... om man av en händelse droppar vatten på det brända och stela sockret  - då löser sig elendet! Visst är det konstigt!?! Den fantastiska kemin är som alltid närvarande...


Med inspiration från hjärtats röst

Inför varje helg kommer Allt om Mat´s tips på helgmeny som ett mejl till min inbox. Och varje vecka tänker jag Ja, detta ska jag göra… Och ungefär lika ofta gör jag inte det! Det beror oftast på att tiden är knapp. T.ex. visar det sig ofta på fredagen att bara halva familjen är hemma i helgen eller så är vi upptagna med olika åtaganden (Oförskämt ofta!). Ibland beror det också på att recepten vid en närmare genomläsning inte känns så tilltalande längre och ibland på att min  budget är något för liten.
Men så igår blev jag väldigt sugen på att käka nått lite roligare. Naturligtvis kom känslan när jag stod på Maxi och inte hade tillgång till vare sig dator eller internet. Då gäller det att följa hjärtats röst (och i affären är hjärtats röst det samma som extraprislappar i kombination med känslan som kommer mellan syn och snålvattenpåslag).
Meny med inspiration från Maxi fredagkvällen den 9 december
Huvudrätt: Färska tortelini med ostsås (restbitar av ost från kylen), ungsbakade miniplommontomater och färsk basilika.
Dessert: Fattiga (eller ganska rika) riddare på saffranslängd med rårörd blåbärssylt smaksatt med citron och vanilj.
Hela familjen var nöjd utom H som ratar allt vad tortelini heter...

fredag 9 december 2011

Glimminge Gräddost

Jag tror en ny ost har hittat till ostdisken... Åtminstone har jag inte laggt märke till den förut. En gräddost från Skånemejerier i Kristianstad. Smaken är mycket mild... för att inte säga oerhört, väldigt, otroligt mild. Ni som gillar Gouda har fått en ostkompis till nu. Personligen känns denna osten roligare att köpa än vad Gouda gör... och det beror till en del på att den är närproducerad, men också för att den känns mer som en ost (!) än många andra milda ostar gör. Det är något med grynpipigheten som gör att denna gräddosten känns mer genuin än vad andra milda, släta och lite lätt plastiga ostar gör.

Jag tycker den är väl värd att prova! Mina barn kommer att gilla den... men min plånbok kommer att bli lite ledsen... inte för att den är jättedyr utan för att Gouda är så billig.

torsdag 8 december 2011

"... i dubbelmoralens förlovade land..."

Jag får regelbundet mejl från Skolmatensvänner där de informerar om vad som händer och vad som tänks angående den offentliga maten i Sverige. Offentlig - när det gäller skolan alltså. Idag kom  så rapporten med nament Den offentliga maten ... om vad vi äter i dubbelmoralens förlovade land... 40 sidor i PDF som du kan ladda ner här: En rapport om den offentliga maten. Det ska bli mycket intressant att läsa den.

Ibland poppar det upp en liten visa i mitt huvud, när jag tänker på upphandlingar och viljan till att handlar i närområdet i relation till offentlig mat ... Hur man virider och vänder sig har man rumpan bak, har man rumpan bak. Böjer och sträcker och tänjer sig har man ändå rumpan bak... Den känslan av okontrollerad kontroll kan infinna sig när man vill en sak men måste en annan.

Som sagt - det ska bli mycket intressant läsning!!

onsdag 7 december 2011

Leila på Tv två gånger ikväll

Är ni det minsta intresserade av julkakor och julgodis... då får ni inte missa kvällens avsnitt av Leilas Jul (från 2007) som går på Tv4 kl 19.25 enligt tidningens Tv-tablå. Någon timme senare går ett nyproducerat program med Leila på 7:an kl 21.00 (och den kanalen har inte jag...). Det kan alltså bli  hur gott som helst efter dessa program.

Här har vi Leilas blogg med massor av ideer.

Jag har tidigare varit lite skeptisk till Leilas böcker och tv-framträdanden. Hon kändes lite dussin och ännu en jätteglad bullbakare. Men jag har ändrat mig efter att jag fått en av hennes böcker i present. Upptäckte att hon har roliga och användbara ideer... mer  och fler än en del andra... Jag har provat flera av hennes browniesrecept och lite annat smått och gott. Speciellt förtjust är jag i browniesarna. Mycket användbart grundrecept! Bl.a. blev det kakor till sonens student i somras ... med svenska flaggan gul och blå - som utropstecken på buffén. Jag fixade också en ny variant till ÅMG med choklad, banan, kola och kokosgojja. Känns alltid kul när man gjort ett recept flera gånger så att man känner sig säker i sina experiment.

måndag 5 december 2011

Tvättstugeglögg dygn 4

 
Glöggens uppväxt!
4 dygn gammal.
Snart går den!

Helgens catering

Gårdagens catering. Portionsförpackad sallad. Färgen gick i gult eftersom bulgur var kokt i curry och buljong. Fast just detta var en ”snabb-sallad”, typ mat på stående fot, så är det kul att dekorera lite. Maten ser plötsligt mycket aptitligare ut. Ett ägg, en liten tomat och några salladsblad – och jag kan ta liiiite mer betalt… hehe…
Bröden är inrullade i smörgåspapper. Allt för att de ätande inte ska bli feta om fingrarna eller strösslade med smulor. Men, men, men… vet ni vad som händer när man äter pesto med solrosfrön?? Jo, vill det sig illa så fastnar ganska mycket mellan tänderna. Kul ju! Undra hur kören (som köpte maten) såg ut på konserten efter maten? J

söndag 4 december 2011

Ivetoftamackans recept

Ivetoftamackan 24 bitar
Deg:
ca 400g pasta- eller pizzasås på (hemgjord eller köpt…  Jag använde Zetas från flaska)
Vatten så att degvätskan allt som allt (d.v.s. pastasås och vatten tillsammans) blir 6 dl
50 g jäst
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
Manitoba vetemjöl eller specialvetemjöl (mkt svårt att precisera mängd…) tills degen är hanterbar men ganska lös
Fyllning:
Ca 1 dl pesto
2 dl solrosfrön
3 dl riven ost
Ägg till pensling
Gör degen på sedvanligt vis. Kör den extra länge eftersom Manitobamjölet kräver lång bearbetning för att få ordning på glutennätverket… och för att man ska få valuta för pengarna. När man köper Manitoba är det den extra fluffigheten man är ute efter. Specialvetemjöl har liknande egenskaper men är inte riktigt lika ”starkt”.
Jäs i 1 timme.
Dela degen i två delar. På bilden är jag i mitten av en deg gjord på 18 dl vätska, därav alla högar med deg. Kavla ut till en stor rektangel. Klicka på peston och bred ut den till ett mycket tunt lager. Strö på 1 dl solrosfrön och 1,5 dl ost. Sprid ut fyllningen så hela degrektangeln blir täckt.
Vik ihop degen med 3 slag… som om det var en handduk (ja, för alla viker väl handdukar så som min mamma har lärt mig… en del in från ena hållet och sen en del in från andra hållet… J). Degen ska alltså ligga i tre lager med fyllning emellan. Kavla eventuellt lite på degplattan så den blir jämn. Dela plattan i 12 bitar och lägg över bitarna på en bakpappersklädd plåt. Jäs ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Baka i 225°C i 10-15 min. Svalna på galler utan bakduk.
Roligt röda brödbitar med gröna prickar av pesto. Lite crunch i tugget av solrosfröna och sälta från osten. Jag är nöjd!

Tvättstugeglögg dygn 3

Kolla alla bubblor och allt skum! Ser ur som uppslammade teblad, men det är kryddor, framför allt nejlikorna. Puttrar inte lika högljutt längre. Mer ett stilla blippande.

lördag 3 december 2011

Kycklingsallad i december

Dagens jobb är 30 portioner kycklingsallad med bröd. Leveransen sker kl 11.00 imorgon. En av alla kyrkokörer i vårt avlånga land ska få en snabbäten lunch mellan två konserttider.
Kycklingen har fått lättrimma och tina över natten. För tillfället står den i avsvalningsskåpet. Och snart ska den plockas... Det finns ju färdig kyckling, tex grillad eller salladskyckling, men det är lite roligare när man kör kycklingen själv. Tyvärr har kycklingdelarna hållit sämre och sämre kvalitet på sista tiden. Ett av de vanligare märkena... som jag förut tycker har sålt bra kycklingdelar... där har delarna tyvärr många blodsutgutelser och brutan ben. Inte bra! Nästa gång tänker jag köpa något mer ovanligt (i mina ögon) märke.
I salladen blandar jag småtomater, gurka, purjo, isberg, ruccola, ananas, färska gröna soyabönor, majs, ägg och grovkrossad bulgur kokt i curry och grönsaksbuljong. Dressingen har curry och senaps smak... som jag tror ska passa bra tillsammans med salladen.
Imorgon ska jag protionera upp salladen så det bara blir att grabba tag i en salladsportion för körmedlemmarna. Och brödet har ni läst om i förra inlägget...

torsdag 1 december 2011

Ivetoftamackans födelse

Ett nytt bröd är fött. Som andra nyfödingar har den inte fått nått namn ännu. Men arbetsnamnet är Ivetoftamackan… eftersom första satsen går dit på söndag. Brödet är gjort med premissen att vara lättätet, inte behöva bres på plats, ska vara saftigt utan smör och ost… Tror jag har lyckats men det är svårt att veta eftersom mackorna fortfarande är nybakade – och då är ju som bekant allt bakat gott!
 Tänker förpacka mackorna så här. (Fin tejp från Granit!)
Ätarna kan då bara ta sin macka och börja käka på direkten... och putta fram lite och lite utan att bli kladdiga. Tror ni de förstår?? : )
Jepp, A godkände mackorna (Seriös uppsyn! glasögon gör mannen klokare - vilket han jobbar på! Eller är det bara coolt typ. Fönsterglas!) - han åt 3 stycken inom loppet av 5 minuter... eller nått ditåt...

Tvättstugeglögg 1 dygn

Tvättstugeglögg 1 dygn.

Det puttrar i tvättstugan… men inte av tvätt… utan av jästsvampar som jobbar och står i. Jäst käkar socker och ut kommer alkohol och diverse andra gaser, luft till exempel. Det är så cool att lyfta på locket och höra plipp, plopp, pliplipp. Skummet lägger sig kring potatisskivorna vars stärkelse är i full gång med att bli socker inuti jästsvamparna. Glöggen är mycket levande för tillfället.