måndag 19 december 2011

Dom blev långa i år

Bullarna smiter...
Min saffransdeg…
… är väl egentligen inte en deg från mig… men jag använder receptet, som kanske är lite speciellt. Jag minns inte var jag hittade det, bara att jag kört på detta under flera år. Gemene man brukar ju säga att ”bara man har kesella i degen så blir inte lussebullarna torra”… Jag tror det är svårare än så faktiskt. Skulle vilja rekommendera: Ta enbart så mycket mjöl så att du någorlunda kan hantera degen med händerna utan att allt fastnar. Och grädda inte bullarna för hårt. Och ja… använd mycket smör och socker också!

Lyxiga lussebullar ca 80 st

200g smör
8 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 dl vit sirap
1 dl socker
500g kesella
4 kuvert (2g) saffran
àSmält smör och värm alla ingredienser till 37°C
150g jäst
400g mandelmassa à rivs
1 tsk salt
2 tsk vanillinsocker
2 tsk kardemumma
Ca 2 kg vetemjöl … hellre för lite än för mycket!!
àKör till en blank och slät deg. Jäs i minst 35 min gärna 1 timme.
Baka ut valfria figurer. I år blev det långa vridna stänger med kanel-kardemumma-florsocker-smör inkavlat. Jäs ytterligare en stund ca 30 min. Grädda i 225-250°C ca 5-8 min. Låt lussebullarna svalna av under bakduk.



2 kommentarer:

  1. Jag har hört att bullar blir bäst om man inte smälter smöret utan klickar i rumsvarmt istället. Stämmer det?

    SvaraRadera
  2. Det ligger väl en del sanning i det också. Osmält smör ger en annan struktur på fettmolekylerna - än smält smör. Detta i sin tur kan ge "kompaktare" bullar, vilket i vår mun kan kännas som saftigare.

    SvaraRadera