måndag 5 november 2012

Samma mat varje dag!

För någon dag sen tittade jag på delar av "Min sanning" med Carin Götblad. Jag tycker hon är en kvinna man verkligen kan se upp till. Ett sevärt avsnitt helt enkelt som jag länkar här!
Förutom all klokskap och hennes ovanligt sunda förnuft kom det fram att hon och hennes man åt samma rätt varje dag i veckan till middag/kvällsmat. Varje dag - samma rätt. Nu minns jag inte alla detaljer men halloumi-ost ingick iallafall. Varje kväll!
Måndag, tisdag...
Jag blev både lätt förfärad och väldigt nyfiken. Jag har nämligen funderat över varför man kan äta frukost och mellanmål exakt likadant varje dag - utan att bli trött på det. Till och med längta efter helt vanlig frukost! Medan lunch och kvällsmat förväntas vara olika.
När jag var liten hade mamma en inofficiell matsedel. Dvs hon hade ett antal rätter som snurrade runt på 7 dagar. Köttfärs en dag, fläsk en dag, korv en dag, fisk en dag... osv. Köttfärs kunde variera mellan köttfärsrutor, köttfärslimpa och i ovanliga fall köttbullar. Likaså med fisken. Oftast fiskpinnar men även gratinerade fiskblock var vanligt. VARJE lördag åt vi köttfärssås och spiralmakaroner. Än idag förväntar vi oss den rätten ifall vi kommer hem en lördag (fast nu kan det vara en annan sorts pasta). Ja, och det är väldigt gott alla lördagar!
...onsdag och torsdag...
Jag, som bokstavligt talat samlar på recept, känner ändå ibland en leda av att fundera ut vad man ska ha till middag. Hmm... vad finns i frysen? Några rester i kylen? Måste jag handla på vägen hem? Men oj, är vi bara tre till kvällsmat?? Eller tvärt om - men hur ska maten räcka till åtta personer?
...fredag och lördag...
Detta speglas nog hos andra personer också - man är ju som bekant en del av sin samtid - i att allt fler köper  sk middagskassar. Färdiga att tillagas! Man behöver inte skänka kvällsmaten en enda tanke förren man ska fram med potatisen och fläsket. Utan planerande och utan tiden det tar att handla. Som vanligt har jag förstås köpt en bok i ämnet som heter "Din middagskasse... " av Emma Hamberg och Anette Rosvall (signerad!!). Färdiga veckomenyer med handlingslistor och allt. Jag har läst den! Intressant! Men använder jag den? Nej.... tyvärr alltså!
Nu är frågan ifall man kort och gott ska köra Götblads middagsstil? Det får ju vara något alla i familjen gillar. Hmm.. köttfärssås och pasta med tomatsallad till. Skulle det vara något som måndagsmeny och på tisdag kväll och sen på onsdag också men framför allt på torsdag och sen fredagsmysa med samma rätt...
samt söndag!
Viljan att förenkla kan, precis som allt annat, gå till överdrift - men är det inte också ganska oklokt att lägga en massa tid och tankar på att hela tiden fundera ut nytt, när det finns så mycket vanligt som är gott?!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar