måndag 2 april 2012

Sojabönan

Jag gillar sojabönor! Inte minst de färska gröna som man kan hitta i frysdisken. Ännu mer gillar jag svenska soja bönor! Vännerna på Fagraslätt bjöd mig på en kasse osorterade sojabönor (odlade på prov) för något år sen.
Nu är det fler som har fått upp ögonen för närodlad sojaböna. Här kan du läsa om Ideons idé om sojans tillväxt  i Sverige och kanske framför allt i Skåne. De har gjort en broschyr där de talar väldigt positivt  om närodlad soja.
Den lilla sojabönan har fått ganska dåligt rykte... bland annat på grund av GMO och för att regnskog skövlats för att odling skulle ske på större area. Och det är verkligen trist!
Ser man bara till den lilla bönans innehåll och verkningar på oss människor så är den kanonbra mat, speciellt för oss kvinnor.

Några anledningar till att äta mycket av soja är:
Protein: 38% (Nästan alla av de essentiella aminosyrorna ingår i proteinerna.)
Fett: 18% (Varav endast 2-3% är mättade fettsyror.)
Kolhydrat: 30%
Varav Fibrer: 15%
Sägs sänka kolesterolnivån. (...fast just nu "vet" man inte ifall kolesterol är farligt eller inte... :)
Minskar klimakteriebesvär. (Soja innehåller fytoösterogener som dämpar klimakteriebesvär.)
Minskad risk för cancer. (Även här har fytoösterogener en positiv funktion. Cancersorter som minskar är hormonrelaterade, t.ex. prostata, bröstcancer, livmodercancer mfl.)
 Bönan innehåller även en hel del mineraler. Tyvärr är fytinsyran också framme och vill binda till sig mineralerna. Därför är det klokt att antingen syra bönorna eller äta C-vitaminhaltiga grönsaker och frukter tillsammans med bönorna eftersom denna vitamin hjälper vår kropp att tillgodogöra sig t.ex. järn.

En annan sak som jag fått förklarat för mig av Fagraslättbonden är att baljväxter binder luftens kväve istället för att få den från jorden. Gödselmedel som innehåller kväve (bla NPK) behövs alltså inte när baljväxter odlas.


3 kommentarer:

 1. Tack, vad intressant! Behövs bra proteinkällor! Ska definitivt kolla in sojabönor.

  SvaraRadera
 2. Blir lite vilsen ibland när det kommer till kostdiskussioner... när jag läste detta fick jag för mig att jag läst ngnstans att soja var minsann inte alls bra. Googlade lite och fick upp detta:
  http://www.lchf.se/Startsida/tmpInfoomLCHF/Kosten/Protein.aspx (scrolla ner lite) Hormonstörande och mycket omega-6. Hur ska en enkel liten mänsja som jag veta vad man ska äta och inte?!? //Sofia svägerska

  SvaraRadera
 3. Ja, du svägerska...
  Har surfat runt en del nu och kollat olika länkar. Trist nog är det bara länkar med LCHF anknytning som påtalar det väldigt skadliga med soja. Och med det menar jag inte att LCHF-fantaster har fel - men från en akademiskt vinkel bör man ta fram fakta från många olika håll för att sen kunna bilda sig en genomtänkt uppfattning.
  Och ärligt talat; jag menar inte att man ska vräka i sig soja eller ha de som sin stora basföda. Jag tror inte på ensidig kost överhuvudtaget. En bra blandning tror jag krävs för att vi ska må bra och få i oss det vi behöver.
  När det gäller fytinsyran så är alla överens om att den hämmar upptaget av mineraler. Däremot går meningarna isär angående fytoösterogener.
  Såå... ja... jag skulle nog inte tycka att soja-baserad mjölkersättning var det bästa för barn men samtidigt är det få växter som har lika mycket fullvärdigt protein i sig som soja och som vi vuxna behöver.
  Så - för att förtydliga min lovsång till sojan: Ät mer soja eftersom det är så gott och för att de är nyttiga! MEN - inte så mycket soja att det blir er basföda! Ni kan ju jämföra med hur mycket bönor ni äter i vanliga fall och av den andelen byta ut de bönor ni brukar äta mot sojabönor. Variation förnöjer åtminstone i gastronomiska sammanhang!

  SvaraRadera