söndag 22 januari 2012

Mina potatisbullar


Vad gör du med överbliven potatismos?
Jag gör oftast potatisbullar. Men det tog ett tag innan jag fick till en bra konsistens. Hemligheten är väl att få moset så fast som möjligt fast man blandat i ägg. Ägg behövs för att ”binda” ihop moset när man steker. När jag för många år sen arbetade på Ljunggården, ett hotell/pensionat i Arild, arbetade kocken in ganska mycket mjöl i moset, rullade ut en stor rulle som sen skars i fina skivor och som slutligen doppades i ströbröd innan stekningen. Jag vill helst inte ha så mycket vetemjöl i mina potatisbullar och samtidigt behöver jag få lite stadga i smeten…?! Därför använder jag havrekli, en produkt som näringsmässigt är betydligt bättre än vetemjöl. Jag har däremot aldrig lyckats rulla ut en rulle som går att skiva – min potatisbullsmet är mer klickvarianten.

Så här ser mitt recept ut:
Potatismos
Ägg 1-2 stycken (beroende på hur mycket mos jag har)  à Blanda ägg och potatismos
Havrekli à Rör ner så mycket havrekli att moset blir ganska tjockt utan att bli stabbigt.
Strö ut skorpsmulor på en skärbräda. Ta två stora skeda/slevar och klicka ut ca 0,75 dl-stora högar. Strö lite skorpsmulor på högarna. Forma runda platta bullar med hjälp av ströbrödet och händerna. Jag brukar platta till och vända dom så de blir lika ströbrödiga på båda sidorna. Man får vara lite lätt och försiktig så att de inte går i sönder. Låt bullarna ligga och ”torka” innan de steks i smör och olja. Vänd inte bullarna förrän de fått ganska mycket färg eftersom de även i stekpannan har en tendens att gå i sönder. 

2 kommentarer:

  1. Bra tips med havrekli. Själv brukar jag blanda i överbliven spenat eller annat kul! (Det var allvar, jag tycker spenat är kul!)
    Bitte

    SvaraRadera
  2. Jo, jag kan hålla med dig om att spenat är kul! :) Dessvärre bör potatisbullarna ha samma färg och konsistens som "vanligt" ifall kiddsen, speciellt hilma då, ska käka. Absolut ingen lök, eller ve och fasa, gröna blad får finnas i (eller i närheten på tallriken.. eller för nära på boret... Hehe...)...

    SvaraRadera