måndag 20 februari 2012

Kladdkaka med semifreddo

Tårta måste man ha när det är födelsedag. Önskan var en kladdkaka. Bror E förgyllde den med semifreddo, vilket blev succé!

Kladdkakebotten för rund form ca 24 cm i diam. (Om jag inte minns fel är detta den så kallade vikt-väktar-kladdkakan.)
3 ägg
2,5 dl socker
--> Vispa poröst
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
0,5 citron, rivet skal
2,5 dl kvarg
--> Blanda i allt kvargen och det torra.
--> Häll smeten i en smord och bröad form.
--> Grädda i 200*C ca 20-25 min. I vår ugn räckte det med 18 min. Den ska vara kladdig i mitten. Låt svalna.

Semifreddo ( vilket betyder halvfryst men hos oss blev det helfryst... och fick tina i kylen i någon timma innan servering. Receptet är taget från Leila Lindholms bok "One more slice")
4 ägg
--> Dela gulorna från vitorna. Var noga! Inget fett i vitorna!
0,5 dl strösocker
1 färsk vaniljstång
--> Skrapa ut fröna från vaniljstången.
--> Vispa gulor, socker och vanilj vitt och poröst i en bunke.
4 dl vispgrädde
--> Vispa grädden i en annan bunke fluffig och vänd ner den i ägggulevispet.
Vitorna 4 st
0,5 dl strösocker
--> Vispa vitor och socker till ett hårt vitt skum i en torr och ren bunke.
--> Vänd försiktigt ner skummet i ägg- och gräddsmeten.
200 g mjölkchoklad
--> Hacka chokladen och vänd ner i glassmeten.
Häll glassmeten ovanpå den avsvalnade kladdkakan. Frys den i 3-4 timmar, då är den halvfryst. Eller som vi, över natten (glöm inte att tina länge - den blir stenhård... eller ishård!)

Gott blev det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar