onsdag 29 februari 2012

Gröt

Ser man på! Nu är jag väldigt trendig igen!
Det har vårats för gröten. (Läs om "vår"-gröten här)! Fler och fler äter gröt. Jag tror det ligger i generna. Förr varvade man väl mellan att äta gröt och salt sill... var det inte så? Den salta sillen har förvandlats till fin helgmat, dvs vi äter olika marinerade salta sillinläggningar till påsk och jul och någon variant kan vi inte vara utan till midsommar. Men gröten har levt ett stilla liv i väntan på blomstringstid. Kommer den nu?

Själv äter jag gröt minst fyra gånger i veckan. Havregrynsgröt oftast, risgrynsgröt vid jultid, mannagrynsgröt när barnen tjatat tillräckligt länge... Men min favorit är rågmjölsgröt med lingonsylt och standardmjölk. Det är sååå gott!! Första gången jag smakade rågmjölsgröt var när jag bodde över hos en kompis vars föräldrar hade biodynamiska odlingar. På morgonen gjordes en gryta gröt på bio-odlat rågmjöl. När vi sen vaknade lite vartefter, kokades gröten upp på nytt. Vissa gånger var det mest lite "klister" kvar på kanter och botten. Men det förvandlades till gröt med hjälp av lite extra vatten och ett uppkok. Det var tider det!

Sen ca 1 månad tillbaka har jag bytt ut den klassiska och nästan oumbärliga sylten (på gröten) mot rivet äpple eller päron och doftat över lite kanel. Det går... bättre än vad jag trodde. Det är till och med gott!

Fram för mer gröt!

4 kommentarer:

 1. Har du nåt recept på rågmjölsgröt?

  SvaraRadera
 2. Intressant. Det första som slog mig när jag kollade på AXA-artikeln var att det är just AXA som säger hur bra det är med gröt. Men det är möjligt att det just nu är en "fluga". Jag gillar ju som du vet att jämföra och ta reda på vad som är nyttigast :) Rent känslomässigt tror jag råggröt innehåller mindre kolhydrater än t ex havregrynsgröt. Bovetegröt ska tydligen vara nyttigt och jag har försökt, men jag fick den extremt klistrig. Kanske man kunde blanda med råg. Jag äter gärna gröt och tycker det är jättegott! Men eftersom det innehåller så mycket kolhydrater blir jag sugen på något igen ganska snabbt tid efter grötintaget så då tycker jag yoghurt eller keso mättar längre tid. Och så vill jag säga att du har en fin blogg som verkligen tillför något!

  SvaraRadera
 3. Regina: 1 l. vatten kokas upp. Vispa i 3,5 dl grovt rågmjöl och en gnutta salt. Låt småkoka under lock i 10 min. Gröten blir helt slät så vill man ha något konkret (hehe) att tugga på kan man byta ut 0,5 dl mjöl mot rågflingor.
  Maria: Jo, jag noterade också att det var AXA som stod för nyheten. Ligger i deras intresse lixom, men man bör väl ta deras info med en liten nypa salt (som alltid i gröt :) och vända sig till fler källor för att få rätt kort på hand. Råg-kolhydrat-innehållet får jag återkomma till.

  SvaraRadera
 4. ... och vill man ha gröten lösare så vispar man in mer vatten... Men det säger ju sig självt!

  SvaraRadera